Geschreven door Luc Selleslagh, de man achter bivakzone.be en trekkings.be

Mooie nieuwigheid in  de Hoge Ardennen. Na jaren voorbereiding werd eind juni 2015 een netwerk van 5 legale bivakterreintjes opengesteld in het Parc Naturel des Deux Ourthes (provincie Luxemburg). Je beschikt er niet over comfortinfrastructuur, behalve dan een plek waar je onbezorgd mag bivakkeren, zonder een kwade boswachter te vrezen. Eindelijk een alternatief voor wildkamperen. Je betaalt ook niet om te overnachten, er wordt van jou als bivakkeerder enkel verwacht dat je enkele  regels respecteert als gast in natuurgebied.

Bivakzone in Gives

Bivakzone in Gives (foto: Luc Selleslagh)

De nieuwe bivakplaatsen liggen allen langs het kwaliteitswandelpad Escapardenne of langs de extra wandellussen die werden gecreëerd in het kader van dit project. Van de wandelroutes langs deze bivakzones bestaan topografische kaarten, overigens een goeie oefening en plezante bezigheid voor wie graag kaart leest. De NGI-kaarten zijn te koop bij escapardenne.eu.

De bivakzones bevinden zich op het grondgebied van de gemeenten Houffalize, Bertogne en Sainte-Ode, echt een beetje de centrale Ardennen dus. Er is er zelfs eentje bij die op een hoogte ligt van 540 meter.

De hoogstgelegen bivakplaats van België: les Tailles! (foto: Luc Selleslagh).

De hoogstgelegen bivakplaats van België: les Tailles! (foto: Luc Selleslagh).

Go, camp & go. Je mag op deze bivakplekken overnachten tussen 16 uur ’s avonds en 10 uur ’s ochtends. Eén nacht dus, de volgende dag wandel of fiets je weer verder. Niet kamperen overdag. De bivakplekken zijn dus helemaal niet bedoeld voor verblijfstoerisme of autotoeristen!

Ga hier als je stilte en respect voor de natuur kan opbrengen, evenals voor je medebivakkeerders, echt geen plekken om te boozen, lawaai te maken of in grote groep neer te strijken.

Ter plaatse kan je iets grillen op een houtvuurtje, er is hiervoor een kleine vuurput beschikbaar. Sprokkelhout zoek je zelf bij elkaar. Er liggen telkens ook een paar boomstammen om  te zitten en er staat een infobord met het bivakreglement. Waterpompen zijn er niet, op 4 van de 5 bivakterreinen heb je wel toegang tot beek- of bronwater binnen een afstand van pakweg 600 meter.

Deze bivakzones zijn er kunnen komen dankzij het team van het Parc Naturel des Deux Ourthes, de betrokken gemeenten en financiële steun van de Waalse overheid en het Europees fonds voor grensoverschrijdende samenwerking. Respecteer deze plekken, eens te meer is ook hier het gezegde ‘Leave no trace, just your footsteps’ van kracht.

Coördinaten, omgeving, wandelsuggesties enz. kan je vinden op bivakzone.be of via escapardenne.eu.

Bivakplaats nabij Engreux (foto: Luc Selleslagh).

Bivakplaats nabij Engreux (foto: Luc Selleslagh).