Midden juli in het land en zin om er toch even tussenuit te trekken? Drie dagen lang verkennen we de zuidelijke meanders van de Semois. ‘De Koningin van de Belgische rivieren’ met haar ontelbare kronkels en wilde oevers neemt ons mee vanuit het zacht golvend weidelandschap met zuiderse Gaumedorpen als Chassepierre en Sainte-Cécile naar de diep uitgesneden leisteenvalleien en uitgestrekte bossen van de Ardennen. Start en eindpunt van deze tocht is Florenville. Overnachten doen we op gezellige campings langs het traject.

Dag 1: Van Florenville naar Sainte-Cécile: De Gaume
Afstand: 16,5 km, stijgen : +90 m, dalen: -130 m

We starten aan het station van Florenville gelegen op de meest noordelijke cuesta van de Gaume. We dalen af in de vallei en maken kennis met de Semois. Op deze eerste dag laveert de rivier tussen de Gaume en de Ardennen: open velden, bos, wilde oevers en mooie dorpjes wisselen elkaar af. We zetten onze tent op in Saint-Cécile op de gezellige ‘Camping de la Semois’.

Chassepierre (foto: Jean-Pol Grandmont)

Chassepierre (foto: Jean-Pol Grandmont)

 

Dag 2: Van Sainte-Cecile naar Mortehan: Over de wilde oevers van de Semois
Afstand: 25,5 km, stijgen: +230m, dalen: -295m

Vandaag duiken we samen met de Semois de Ardennen in. Waar we gisteren nog wat asfalt tegenkwamen, lopen we nu voornamelijk over onverharde paden met prachtige passages langs de wilde oevers van de Semois. De valleiwanden worden steiler. Aan de oude spoorwegbrug van Herbeumont klimmen we het dal uit. Daar worden we na een tijdje getrakteerd op één van de allermooiste uitzichten over de Semois: een meander ingesloten door bossen die bekend staat als ‘le Tombeau du Chevalier’. Eerst door woud en later door een halfopen landschap van weiden en bos dalen we af tot in het oude mijnwerkersdorp Mortehan en logeren op camping les Ochay.

Tombeau du Chevalier (foto: Bernard Meeus).

Tombeau du Chevalier (foto: Bernard Meeus).

 

Dag 3 Van Mortehan naar Florenville: Bossen, riviertjes en een meer
Afstand: 22km, stijgen: +330m, dalen: -310m

Op deze laatste dag verlaten we de Semois en zoeken we de rust en verkoeling van de bossen op: pittoreske beekjes, naald en vooral loofbossen en het meer van Épioux maken deze tocht meer dan de moeite waard. Op het einde van de dag vinden we na de Forges du Roussel samen met de Semois de Gaume terug. Via het dorp met de smakelijke naam La Cuisine stappen we terug richting ons startpunt: het station van Florenville.

Bois d'Herbeumont (foto: Pascal Verstraten).

Bois d’Herbeumont (foto: Pascal Verstraten).


PRAKTISCH

Aard van de tocht
Dit is een driedaagse tocht met overnachting op campings. De paden zijn technisch makkelijk en de hoogteverschillen beperkt.

Tempo
We wandelen op een normaal en regelmatig tempo (3 à 5km per uur, afhankelijk of het stijgen of dalen is en van het type terrein). Ieder klimt op zijn ritme en er wordt regelmatig gewacht. We pauzeren geregeld om te eten en drinken en om even op adem te komen en van het uitzicht te genieten.

Voor wie?
Op onze bivaktochten laten we iedereen toe die zin heeft om voor meerdere dagen de natuur in te trekken. Leeftijd en ervaring maken niets uit. Een goede fysieke conditie en wat doorzettingsvermogen zijn genoeg. Beginnende hikers kunnen zeker mee op deze tocht. Een paklijst wordt voorzien zodat je zeker niet te veel meeneemt, maar ook niet te weinig.

Vervoer
Start en eindpunt van deze tocht zijn het station van Florenville. We spreken met de treinreizigers af op de trein Brussel-Basel (Brussel- Zuid 7h33, Brussel-Noord 7h43), stappen over in Libramont en komen om 10h34 aan in Florenville. Wie met de auto komt of al een dag vroeger opreist kan ons vervoegen aan het station van Florenville waar je gratis kan parkeren. Maandagmiddag komen we op tijd (16- 17h) in het station van Florenville toe.

Voor wie er niet geraakt met de trein en/of liever met de auto reist, spreken we af om te carpoolen.

Materiaal
Neem de nodige kampeeruitrusting mee. Het is moeilijk te voorspellen wat de nachttemperatuur zal zijn maar je mag uitgaan van een slaapzak die comfortabel blijft tot pakweg 5°C. Er kan onder de deelnemers afgesproken worden om een zeil of tent te delen. Een brander en kookpot zijn ook nodig. Voorzie een drinkzak van 1,5 à 2 liter voor onderweg.

Bevoorrading
Afgezien van de campings waar we waarschijnlijk wel brood kunnen kopen (’s ochtends) kan er tijdens de tocht niet bevoorraad worden. Voorzie dus eten voor de volledige periode. Water kunnen we onderweg regelmatig bijvullen op campings en in de dorpjes langs de route, en uiteraard kunnen we er ’s avonds eentje gaan drinken.

Begeleiding
Caroline Van Kerckhoven is een ervaren bergwandelaarster en momenteel bezig met haar opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne). Haar favoriete bergen zijn de Pyreneeën waar ze ettelijke zomers trekkend doorbracht en die ze twee jaar geleden doorkruiste van west naar oost.

pyreneeeen 12

Deelnemen en prijs
Het maximum aantal deelnemers is 15 personen. Gelieve eerst aan te melden via onderstaand contactformulier. De begeleider neemt contact met je op. Als er nog plaats is, zal gevraagd worden om 10 euro deelnameprijs (voor organisatie en begeleiding) te storten op het vermelde rekeningnummer in de mail. De campings zullen ter plaatse met de deelnemers afgerekend worden.