Winterbivaktocht 2015 in de Hoge Venen – volzet

Home>Agenda>Winterbivaktocht 2015 in de Hoge Venen – volzet

Winterbivaktocht 2015 in de Hoge Venen – volzet

 

zat 31 januari en zon 1 februari OF zat 7 en zon 8 februari 2015 (40km)

Waar heb je meer kans op sneeuw dan om en rond het hoogste punt van België? Om de kans op witte pret nog wat te verhogen, houden we twee weekends vrij om in te spelen op de weerberichten. Dus wie zich inschrijft, houdt best beide weekends vrij, want pas een aantal dagen voor het eerste weekend wordt beslist of we voor weekend 1 of weekend 2 gaan.

 Zaterdag (20km)

Het pittoreske Solwaster staat vol met traditionele natuurstenen huizen. We laten de vierwielers ofwel achter aan de rand van het dorp en klimmen via een rustig asfaltwegje richting Brûlé Bois waar we een onaangeroerd pad vinden richting de vallei van de Hoëgne. Indien de condities het toelaten kan het ook zijn dat we parkeren aan de Hoëgne zelf, omdat het toch mooier starten is daar.

Vallei van de Hoëgne. December 2011 (pic by Debbie Sanders).

Vallei van de Hoëgne. December 2011 (pic by Debbie Sanders).

 

Een smal pad volgt de rivier stroomopwaarts en steekt hem geregeld over via houten wandelbruggetjes. De vallei wordt nauwer. We klimmen omhoog naar de Belvédère voor het uitzicht over de vallei en duiken dan opnieuw terug naar beneden. Vanaf de Pont de Centenaire gaat het nu oostwaarts door het Bois Raquet. We laten het riviertje achter en doorkruisen Fagne de Xhoffraix, die voor een groot stuk opnieuw is vrijgemaakt van het uitgestrekte naaldwoud dat de randen van het veenplateau bedekt. We hopen hier op sneeuw!

 

Bossen van de Fagne de Xhoffraix. December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

Bossen van de Fagne de Xhoffraix. December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

 

Bij het volgende stukje hoogveen komen we op de zwarte langlaufroute terecht. Daarna duiken we de vallei van de Bayehon in. Een smal bospad volgt het kabbelende riviertje dat ontspringt nabij de Signal de Botrange stroomafwaarts richting de Warche.  Lagerop zijn de bomen opnieuw gerooid en zien we de kerk van Ovifat liggen bovenop een heuvel. We duiken het erg nauwe valleitje van de Ghâster in waar een avontuurlijk pad ons terug omhoog loodst richting het hoogplateau. In Ovifat zoeken we de camping op voor een echte winterbivak.

De kans bestaat ook dat er een wildbivak gemaakt zal worden en dat bovenstaande route een aanpassing zal krijgen. Dit zal afhankelijk zijn van de condities en van de groepsdynamiek.

Wildbivak? December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

Wildbivak? December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

 

Zondag (20km)
We klimmen via het natuurcentrum van de Hoge Venen naar Signal de Botrange, het hoogste punt van België. Daar kunnen we ons op het torentje even de hoogste Belg in België noemen, al is er door de boomkruinen niet zoveel te zien. De Fagne Walonne is een imposant uitgestrekt veengebied. Knuppelpaden leiden ons richting Borne 157 midden de grasbulten. Via Borne 156 en Les Wés lopen we naar de Fagne de Polleur. Vlonders leiden ons dwars over het erg natte veen.

Aangevroren rijm op het veengras. December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

Aangevroren rijm op het veengras. December 2014 (pic by Steve Behaeghel).

 

Vanaf nu is de Polleur onze leidraad. We volgen het riviertje zolang we kunnen. Gelukkig voor ons ligt er een brugje zodat we zonder te doorwaden de Vecquée kunnen opzoeken. Daar komen we opnieuw een Borne tegen, een oude grenspaal die dateert van de tijd dat dit gebied nog tot Duitsland (Pruisen) toebehoorde. Via de Hêtre de Rondfahay zoeken we de Statte op. Dit riviertje is heel wat minder bekend bij het grote publiek maar haar loop is even mooi als die van de Hoëgne. Bij Rocher de Bilisse besluiten we de kuiten eens te testen en klimmen naar het uitzichtspunt bovenop de rots. Solwaster is terug in zicht. Mogelijks gaat de route ook hier terug omhoog naar het plateau om dan een laatste afdaling te doen naar de wagens.

Hoge Venen in december 2010 (pic by Joery Truyen)

Hoge Venen in december 2010 (pic by Joery Truyen)

 

Praktisch
Vervoer
Solwaster is enkel bereikbaar met de auto. Er is een afrit zo’n 5km van het dorp. Ook in winterse condities is het dorp te bereiken, al zijn winterbanden wel een aanrader. We zetten de auto op een parking in de vallei van de Statte, voorbij het dorp.

Materiaal
Neem de nodige wintertrekkinguitrusting mee om 1 nacht te kunnen bivakkeren. Lees best nog eens ons winterdossier door. Het kan erg koud zijn, zoals het hoort op een winterbivak. Een warme slaapzak is dus zeker nodig, ga uit van een comforttemperatuur van -10 à -15°C. Neem een wintermatje of 2 zomermatjes mee. Qua brander heb je een multifuelbrander (benzinebrander) of een staande gasbrander nodig die uitgerust is met een voorverwarmbuis (zodat je je gasbidon kan omdraaien). Sneeuwschoenen of ski’s zijn in principe niet nodig tenzij er ongewoon veel sneeuw ligt. In dat geval kijken we uit of we nog kunnen huren.

Bevoorrading
Er is geen bevoorrading mogelijk. Zorg ervoor dat je zelfvoorzienend bent voor het hele weekend. We passeren wel een paar horecazaken waar we wel eens iets kunnen nuttigen 😉

Deelnemen en prijs

Het maximum aantal deelnemers is 15 personen. Gelieve eerst aan te melden en indien er nog plaats is, volgen via mail de instructies om €10  te storten. Hier zit de kostprijs van de camping inbegrepen.

Over je begeleiders

Steve Behaeghel en  Katrijn Van Nieuwenhuyse zijn ervaren hikers en Steve is mede-oprichter van Hiking Advisor.

Ze maakten reeds meerdere langdurige tochten in o.a. Patagonia, Nepal, Pakistan, Peru, Bolivia, Colombia, Groenland, Lapland, ,…

Steve en Katrijn

Steve en Katrijn

 

By |Tags: , , , , , , |Reacties uitgeschakeld voor Winterbivaktocht 2015 in de Hoge Venen – volzet