Bivaktocht 1-2 november: Herfstkleuren in de Condroz

De Condroz… meestal rijden we er gewoon met de auto dwars doorheen op weg naar de ‘echte’ Ardennen verder naar het zuiden. Toch biedt deze streek een uiterst gevarieerd wandellandschap. We verkennen kalksteengroeves langs de Maas, doorkruisen uitgestrekte wei- en akkerlanden en authentieke dorpjes en kastelen op de heuvelruggen, en zoeken verborgen paadjes op in talloze kleine valleitjes, waar de explosie aan herfstkleuren in het bos net op z’n top is.

Deze tocht is geschikt voor elke sportieve wandelaar die zin heeft om een weekendje zelfvoorzienend rond te trekken.

Zaterdag 1 november 2014: Andenne – Jausse (ca. 20km)

Plaats van afspraak is de kerk van Andenne, waar iedereen rond 9u30 wordt verwacht. We verlaten het centrum van Andenne via enkele kleine steegjes en duiken meteen het bos in op de steile zuidhellingen van de Maasvallei, waarbij we enkele oude kalksteengroeves passeren. Via het kasteel van Chérimont klimmen we vervolgens de Condroz in nabij het dorpje Thon. We duiken de vallei van de Samson in, die onze gids blijft in de namiddag richting bivak met een afwisseling van (soms modderige!) boswegen en verborgen paadjes. Nabij Goyet strijken we neer op een rustige camping (Cascade de la Jausse).

Zondag 2 november 2014: Jausse – Andenne (ca. 24km)

We starten de dag met een rustige wandeling door het bos richting Stru. De kabbelende Strouvia leidt ons via het statige kasteel van Haltinne tot in Ohey. We trekken opnieuw de kale heuvelrug over, om zo terug de rustieke riviertjes aan de zuidflank van het Maasdal op te zoeken (Vallée d’Andenelle, Vallée de Bousale) die ons naar beneden gidsen tot aan de boorden van België’s grootste rivier. Er rest ons nog een gevarieerde tocht met prachtige uitzichten en behoorlijk wat hoogteverschil door het bos op de valleiflanken. Met vermoeide benen duiken we uiteindelijk langs de kapelletjes van het ‘sentier Calvaire’ terug Andenne in.

Uiteraard kan een cafeetje met lokaal gerstenat niet ontbreken als afsluiter van het weekend!

PRAKTICHE INFO

Over je begeleider

Willem Vandoorne is een ervaren hiker en gids die momenteel een opleiding volgt tot accompagnateur en montagne. Hij doorkruiste reeds de Pyreneeën en Scandinavië, en maakte tal van andere boeiende reizen.

willem_vandoorne

Samenkomst

Afspraak aan de voorkant van de kerk van Andenne om 9u30 (adres: Place du Chapitre, 5300 Andenne). Er is ruime parkeermogelijkheid. Vanaf Gent is het zowat 1u30 rijden. De bedoeling is om zoveel mogelijk te carpoolen. E-mailadressen zullen daartoe worden uitgewisseld enkele weken voor de trip. Andenne is ook te bereiken per trein vanuit Brussel, met onderweg een overstap in Namen. Het treinstation ligt aan de andere zijde van de Maas. Het is een kwartiertje stappen tot aan de kerk.

Verblijf

Bivakkeren op Camping ‘La Cascade de Jause’. Gezien de camping reeds gesloten is zijn er geen voorzieningen, maar is het wel rustig.

Materiaal

Neem de nodige kampeeruitrusting mee voor een bivaktocht. De te verwachten nachtminima begin november kunnen sterk variëren, maar voorzie een slaapzak waarin je nog comfortabel slaapt bij een graadje vorst. Kort voor de trip wordt iedereen nog eens op de hoogte gebracht van de voorspelde weersomstandigheden.

Er dient eveneens een brander en kookpot te worden voorzien (eventueel af te spreken per 2 deelnemers). Een drinkzak of waterflessen met een totaal volume van zowat 2 liter zijn nodig voor onderweg en tijdens het bivak.

Er is onderweg geen bevoorrading, voorzie dus voedsel voor de volledige trip.

Deelnemen

Inschrijvingen zijn afgesloten. Aanmelden kan enkel nog voor de reservelijst.

Het maximum aantal deelnemers is 15 personen. Gelieve eerst aan te melden via een mailtje naar wvdoorne@hotmail.com en enkel indien er nog plaats is, €9 te storten op het rekeningnummer die zal vermeld worden in de e-mail.
De prijs is inclusief kosten voor de camping en Ronserbijdrage.

Herfst in de Condroz (foto: Debbie Sanders).