Situering

De bergketen ligt op Frans-Spaanse grens en loopt van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee.

Er zijn veel mogelijkheden voor tochten in dit gebergte. Sommige van de beschreven tochten blijven aan de Franse zijde van de Pyreneeën, andere steken de grens met Spanje over.

Ivo Vanmontfort bezorgde ons een document met een overzicht van nuttige links van het openbaar vervoer naar en in de Pyreneeën. Zeer handig bij de tochtplanning!

Openbaar vervoer

Grote verplaatsingen naar het zuiden met het vliegtuig of de trein en vandaar verder met lokaal transport. Het nadeel van het vliegtuig is dat je onderweg nog brandstof in moet kopen. Met de trein heb je dat probleem niet.

Vliegen: 

  • Maatschappijen: Brussels Airlines, Ryanair, Jetairfly
  • Vliegvelden die bereikbaar zijn vanuit België: Biarritz, Lourdes, Toulouse, Carcassonne, Perpignan . Soms is het aantal vluchten per week erg beperkt.

Trein: 

  • Uurregelingen kan je opzoeken via http://www.sncf.com/fr/trains/ter
  • Op https://be.oui.sncf kan je tickets bestellen voor je reis en is ook een gemakkelijke routeplanner naar ieder belangrijk station in frankrijk. Geef Parijs op als vertrekplaats
  • De Duitse treinplanner: http://www.bahn.de heeft het voordeel dat hij de tussenstations aangeeft en ook nog de kleinere lijnen meeneemt in het overzicht.

Er zijn enkele aantrekkelijke wandelgebieden die rechtstreeks met de trein bereikbaar zijn waar je eenmaal uitgestapt direct kan beginnen met wandelen. Bijvoorbeeld Ax-les-Thermes en Mérens-les-Vals in de Ariège of Bagnères de Luchon in de Centrale Pyreneeën.

Bus:

Flixbus is een internationale busmaatschappij maar de prijs is vergelijkbaar met de trein die toch een stuk sneller en comfortabel reizen is.

Enkele algemeenheden

Het openbaar vervoer is voor een groot deel geprivatiseerd en plaatselijke ondernemingen verzorgen het vervoer. Het plaatselijk bestuur neemt de verantwoordelijkheid op om de schoolgaande jeugd in de dorpen naar de grotere plaatsen te vervoeren waar ze school kunnen lopen. Daar kan je als bergwandelaar je voordeel uit halen maar dan moet je je verlof buiten de vakantieperiodes plannen.

Het openbaar vervoer naar dorpen tegen de Spaanse grens is soms erg beperkt tot onbestaande. Liften blijft een goed alternatief en meestal komt er wel een auto voorbij die je mee wil nemen.

Verder bestaat er in Frankrijk op plaatsen ook een “tad” systeem. Vergelijkbaar met het belbus systeem wat we hier kennen.

Hou er verder ook rekening mee dat er een winterregeling en een zomerregeling bestaat. Dat maakt het soms moeilijk in de planning  lang op voorhand al lijkt de situatie zich wel te verbeteren. Voor de skigebieden zijn er dan weer andere tijdelijke regelingen. Tijdens het toeristisch hoogseizoen juli en augustus wordt er plaatselijk extra vervoer georganiseerd vb. bij lac les bouillouses of de navette in Luchon richting Astau en Hospice de France.

Een goede start om te proberen het soms vrij onoverzichtelijk geheel van openbaar vervoer te doorgronden is de site van de  Conseil Général op te roepen van de verschillende departementen omdat van daaruit wel een link te vinden is die verwijst naar het openbaar vervoer. Zoek de schematische kaart op waar alle lijnen zijn op ingetekend om zo gerichter te gaan zoeken naar een verbinding. Departementen worden op hun beurt  samengevoegd tot regio’s.  Geraak je er toch niet uit dan kan een mail naar een plaatselijk “office de tourisme” uitkomst bieden.

We zetten de belangrijkste departementen voor de Pyreneeën op een rijtje:

  • Departement 64: Pyrénées-Atlantiques (onderdeel van regio Aquitanie)
  • Departement 65: Hautes Pyrénées  (onderdeel van regio Midi Pyrénees)
  • Departement 31:Haute Garonne (onderdeel van regio Midi Pyrénees)
  • Departement 09: Ariège (onderdeel van regio Midi Pyrénees)
  • Departement 66: Pyrénées-Orientales (onderdeel van regio Languedoc-Roussilion)
  • Departement 11: Aude (onderdeel van regio languedoc-Roussilion)

Westelijke Pyreneeën

Department Pyrénées-Atlantiques

Centrale Pyreneeën

Departement Hautes Pyrénées

  • Overzicht van de buslijnen: https://www.hautespyrenees.fr. Hou er rekening mee dat sommige verbindingen seizoensgebonden zijn of enkel uitrijden na reservatie.

Department Haute Garonne 

  • Overzicht van de buslijnen: http://www.haute-garonne.fr (Arc-en-Ciel). Bij de schema’s is vooral de verbinding 94 naar Luchon van belang. Luchon is zowel met de bus als met de trein bereikbaar.
  • Toulouse is een belangrijke overstapplek voor verbindingen in alle richtingen. Het busstation ‘gare de routier’ bevindt zich bij het verlaten van het station aan de rechterkant op een paar honderd meter van de ingang. Er is een vlotte verbinding tussen de luchthaven Blagnac en ‘gare de routier’.

Departement Ariège

De situatie is hier wat verwarrend met soms onvolledige, versnipperde info. Als voorbeeld de (school)busverbinding tussen Saint Girons en Sentien. De bus heeft haar standplaats in Saint Girons en gaat in de ochtend leeg richting Sentien en neemt reizigers mee. Deze info vind je niet op het net.

  • De verschillende lijnen bij elkaar gezet waar buiten de schoolvakanties de schoolbussen interessant kunnen zijn: http://www.ariege.fr/
  • Saint-Girons als centrale plaats is een goed begin om de Pyreneeën binnen te trekken.

Oostelijke Pyreneeën

Departement  Pyrénées-Orientales 

Departement Aude 

Andorra

Alle nuttige info bij elkaar hoe je kan verplaatsen naar en binnen Andorra:

Omdat veel interessante wandelgebieden zich aan de noordkant van Andorra bevinden tegen de Franse grens is het ook een idee om al wandelend vanaf de Franse kant het land in te trekken. Het is een ruig gebied dat meestal nog niet al te zichtbaar is verknoeid door de mens. Een voor de hand liggende plek is bv. L'Hospitalet-près-l'Andorre die een treinstation heeft en een goede verbinding met Toulouse.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen